1 av 2
Skiftinge, dagen efter dödsskjutningen. Foto: Ida Lindhagen.
2 av 2
Lasse Wierup. Foto: Ulf Palm/Scanpix.
Eskilstuna

"Tillgången till vapen avgör mängden våld"

1:54 min

Lasse Wierup, som kartlagt den grova brottsligheten i Sverige, säger att det inte alltid behöver vara något särskilt allvarligt skäl för att kriminella tar till vapen och skjuter mot andra kriminella.

– Det handlar om stolthet. Upplever man sig kränkt så känner man ett tryck från den egna gruppen att agera och visa att man inte tolererar det. Det tycker jag att man sett i en rad olika fall, säger Lasse Wierup.

Lasse Wierup är kriminalreporter och har skrivit böcker om den grova brottsligheten i Sverige, bland annat boken "Svensk maffia - fortsättningen" där den nu döde 32-åringen kartlades.

Den 32-årige man som sköts till döds utanför en vårdcentral i Skiftinge i Eskilstuna i går eftermiddag hade starka kopplingar till det kriminella nätverket Black Cobra, enligt polisen.

Enligt Wierup är Black cobra inte något större hot mot samhället eftersom det är en splittrad grupp i dag och inte har några anspråk på större makt. Han menar i stället att tillgången till vapen är det stora problemet.

– De här individerna har levt i miljöer där man har den här tillgången till vapen. Man har börjat se det som naturligt att använda skjutvapen för att göra upp konfliker och den problematiken är allvarligare än att Black cobra skulle sitta med avancerad brottslighet av ekonomisk art, säger Wierup.

– Tillgång till vapen avgör hur mycket våld man tar till. Man skjuter i stället för att göra upp på något annat sätt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista