Flygplan från Ryanair på Skavsta. Foto: Johan Nilsson/Scanpix
Sörmland

Piloternas situation ”oacceptabel"

Att piloterna på Ryanair inte vågar organisera sig fackligt är oacceptabelt. Det säger arbetsmarknadsminister Hillevi Engström till Ekot.

Piloterna på Ryanair har bildat ett anonymt nätverk som driver fackliga frågor eftersom att de är oroliga för att förlora jobbet. Det anser varken opposition eller regering är rimligt.

– Fackliga rättigheter är en central mänsklig rättighet, som skyddas i olika internationella konventioner. Det är förstås grundläggande att man kan organisera sig, säger Hillevi Engström.

Det behövs ett socialt protokoll inskrivet i EU-fördraget för att säkra rätten att organisera sig fackligt, enligt Socialdemokraternas talesperson i arbetsmarknadsfrågor, Ylva Johansson.

– Vi vill ha en sådan sammanhållen lagstiftning, säger hon till SR Ekot, sedan det framkommit att piloter på lågprisflygbolaget Ryanair skapat ett hemligt nätverk för att driva fackliga frågor av rädsla för att förlora jobbet om det uppdagas att de är fackligt aktiva.

Redan i tisdags uppmanade Vänsterpartiet till bojkott av Ryanair.

Arbetsmarknadsminister Hillevi Engström varnar för att EU-samordning av fackliga rättigheter skulle urvattna den svenska arbetsmarknadsmodellen.

– Vi skulle få sämre skydd för de svenska arbetstagarna, säger hon till Ekot.

Ryanair har den senaste tiden fått kritik av piloter som hävdat att det finns säkerhetsbrister inom bolaget, men Ryanair har tillbakavisat påståendena.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista