Lars-Erik Wahlberg och Kenneth Åström från Eskilstuna Komstmuseum. Foto: Jonas Carnesten/Sveriges Radio.
P4 Morgon

Nordic Art Station inleds i dag i Eskilstuna

5:23 min

Det nordiska vemodet står i centrum när Eskilstuna Konstmuseum för andra gången arrangerar Nordic Art Station. Nytt för i år är att även konstnärer från de baltiska länderna medverkar.

– Jag vill göra Eskilstuna till ett centrum där man visar nordisk och baltisk samtidskonst vart tredje år, säger Kenneth Åström, chef för Konstmuseet i Eskilstuna.

35 konstnärer kommer från åtta länder och det kan i bland vara svårt att enas om hur tavlorna ska hänga.

– I går var det en konstnär som placerade sitt verk precis framför en annan konstnär så jag fick säga att "det där funkar inte, du måste flytta lite på dig".

Vad bidrar de baltiska länderna med?

– Vi ligger kanske längre fram i utvecklingen. De har en självständighet som har varit ganska kort. Det händer mycket intressant nu. De bidrar med mycket som vi inte tänker på i vardagliga saker och politik, dagsaktuella frågor som vi kanske lite har lämnat men som är aktuella för dom. Men det finns också väldigt aktuella vardagsproblem som är lika, som hur man löser livspusslet, säger Kenneth Åström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista