Asylboendet Jollen i Oxelösund. Foto: Per Thyrén/Sveriges Radio.
Sörmland

Kritiserat asylboende får fortsätta

Det hårt kritiserade asylboendet Jollen i Oxelösund får fortsätta. Det står klart sedan Migrationsverket igår avslutade den förnyade upphandling som myndigheten tvingats till sedan länsrätten i vintras underkände en tidigare upphandling.

Jollen har tidigare kritiserats av bland annat landstingets vårdcentral i Oxelösund och Svenska kyrkan. Flera barn på boendet har enligt vårdcentralen inte fått lämplig mat och lidit av näringsbrist.

Innehavaren har också uppmärksammats för att ha länkat från sin Facebooksida till en främlingsfientlig bloggsida där det funnits rasistiska kommentarer och bilder från Jollen.

Jollen, som har 144 platser för flyktingar, har nu fått klartecken från Migrationsverket att fortsätta. Eftersom Jollen är ett av de billigaste asylboendena i Sverige står det högt i prioritet och kommer bli ett av de första som Migrationsverket använder sig av när behovet av platser uppstår.

Efter kritiken har Migrationsverket under våren nästan uteslutande placerat vuxna på Jollen. Men om barnfamiljer kommer placeras där under hösten är oklart.

– Det finns inget med i det ramavtal som nu är slutet om att det inte ska placeras barnfamiljer på Jollen. Men om det inte är lämpligt så kan vårt boendesekretariat eller enhetscheferna på verket ta såna beslut, säger Jan-Ove Piehl, upphandlinsgschef på Migrationsverket.

I Eskilstuna har en ny aktör fått kontrakt med Migrationsverket. Det är Hållsta fastighetsutveckling, som ska öppna vandrarhem i IBM:s gamla lokaler, något flera grannar protesterat mot. Villaägareföreningen i Hållsta har tidigare överklagat kommunens bygglov för vandrarhem i IBM-huset, men både Länsstyrelsen och Mark- och miljödomstolen avslog överklagan.

I Hållsta ska det finnas 120 platser för asylsökande. Nu återstår kommunens inspektion av bygget. Migrationsverket kommer också göra en inspektion för att se att anläggningen uppfyller kraven.

Hotell Eskilstuna, som sedan tidigare haft kontrakt med Migrationsverket, får förnyat kontrakt för 174 platser.

Också Svenska hem i Strängnäs, som har 200 platser för asylsökande, får kontrakt om asylboende.

Solbacka Golf & Country Club får avslag eftersom fastighetsägaren inte skickat in något bevis på att brandskyddet var fullgott.

Migrationsverket har i den här upphandlingen ställt hårdare krav på fastighetsägarna än tidigare. Bland annat ska en platsansvarig finnas på boendet heltid alla dagar i veckan. Det ska också finnas gemensamma utrymmen för de boende och tillgång till en trygg och stimulerande utemiljö.

Ramavtalen gäller till september 2014, med möjlighet till förlängning.

Vår rapportering om Jollen

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista