Markus Unelid hoppas på bra chanser till jobb efter att ha gått industriprogrammet på Rinmangymnasiet i Eskilstuna. Foto: Andreas Berglund/Sveriges Radio
Eskilstuna

Industriprogrammet i Eskilstuna lockar fler

1:22 min

Samtidigt som många industriutbildningar i landet riskerar att tvingas lägga ned tillfälligt på grund av för få sökande, så har Rinmangymnasiet i Eskilstuna fått betydligt fler nya elever till industriprogrammet i år jämfört med förra året.

Leif Sköldberg, rektor på Rinmangymnasiet, är överraskad men glad.

– Det här är jättepositivt, att vi nu har två grupper istället för en, säger Leif Sköldberg. Vi är jätteglada.

I höst har nästan dubbelt så många elever börjat på industriprogrammet jämfört med förra året. Det här händer efter flera år av väldigt få sökande till landets industriutbildningar, perioder som har varit kritiska även för Rinmangymnasiets industriprogram. En av anledningarna till att man fått betydligt fler elever till terminsstarten kan vara att man satsat på att informera om utbildningen.

– Vi jobbar hårt mot grundskolan med att visa utbildningen och vad man kan bli, säger Leif Sköldberg.

En annan anledning till framgången är att man har ett nära samarbete med industrierna i stan, tror rektorn. I det sammarbetet spelar Eskilstuna fabriksförening en viktig roll. Gösta Reinl är vd där och understryker vikten av att det finns en bra industriutbildning i stan.

– För oss och för våra industrier behöver vi kvalificerad arbetskraft idag och imorgon. Om vi inte får de här välutbildade ungdomarna ut till våra industrier, så kommer industrin i Sverige att dö och det vill vi inte vara med om.

Markus Unelid har precis börjat första året på Rinmangymnasiets industriprogram. Han tror att det var rätt val för honom och tycker det är bra med en utbildningen som kan ge ett jobb efter studenten

– Jag tycker om att arbeta med händerna och jag tror inte att det skulle gå så bra på en plugglinje. Jag hoppas på att få jobb efteråt och tjäna lite pengar, säger Markus Unelid.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista