Idag presenterades en rapport om hur klimatförändringar hotar Mälaren och vad som behöver göras från samhällets sida för att möta det. Foto: Michael Berwick/Sveriges Radio.
Sörmland

Ny rapport om hotet mot Mälaren

1:51 min

För tredje året i rad stod Mälaren idag i centrum vid en seminariedag anordnad av länsstyrelserna i Mälardalen. Grunden är de klimatförändringar som inom en inte allt för avlägsen framtid väntas få stora konsekvenser för Mälaren och för alla de som bor och lever runt den.

Hoten mot Mälaren, men också möjliga lösningar är ämnet för en ny rapport från länsstyrelserna som presenterades på konferensen. I rapporten, som överlämnas till regeringen, föreslås en rad analyser för att man ska kunna förutse klimatförändringarnas konsekvenser för Mälaren och samhällsutvecklingen - och ta ställning till lämpliga åtgärder.

– Det finns hot naturligtvis, men en del av dem kanske kan förvandlas till lösningar, men det finns ju en verklighetsbeskrivning som vi får från bland annat från SMHI, som vi måste förhålla oss till, och en del av det handlar om prognoser och en del scenarios och det behöver vi ta med i planeringen. Exempelvis att havet skulle bli högre än Mälaren, vad händer då? säger Måns Enander på länsstyrelsen i Västmanland, en av författarna bakom rapporten.

Om havet stiger till nivåer som överstiger Mälarens? Vad händer då med Mälaren som dricksvattentäkt? hur påverkas lantbruk och fiske? hur påverkas dagens och framtida bebyggelse  och hela samhället runt Mälardalen?

Det är en av flera frågor som  i rapporten  belyses i ett längre perspektiv än de 100 år som bland annat planerna på den nya slussen omfattar.

I internationella studier som refereras kan det handla om havsnivåhöjningar på mellan två och fyra  meter fram till år 2200. Rapporten har då pekat ut några olika typåtgärder.

– Vi kallar det för typåtgärd sluss, barriär, havsvik. Det signalerar lite vad det kan handla om. Det är så pass viktiga frågor och det finns flera olika lösningar och därför behöver man tillsäta en statlig utredning.

Fortsätta höja slussarna, eller bygga barriärer i Stockholms skärgård, är två av alternativen, havsvik det sista.

– Hypotetiskt kan man då tänka sig att låta vattnet komma in och då har vi kallat det scenariot för havsvik.

Hur sannolikt är det?

– Då är vi inne på in egen spekulation. Jag tror att det är låg sannolikhet.

Det viktigaste budskapet som Vi ska helst inte måla i oss i ett och hör och skicka en dyr räkning in i framtiden. Det är ett viktigt budskap.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista