1 av 2
Foto: Hasse Holmberg/Scanpix
2 av 2
Processledaren Jacqueline Hellsten och Larz Johansson, projektledare. Foto: Urban Hedqvist/Sveriges Radio.
Nyköping

Ny satsning på landsbygden i Nyköping

1:19 min

Det ska bli lättare att bo och driva företag på landsbygden runt Nyköping i framtiden. Det är målsättningen i projektet "Lokalt driven landsbygdsutveckling" som nu har startats.

Som projektnamnet antyder är det dom som själva bor på landsbygden som ska ta fram idéer och skissa på vilken typ av service som behöver finnas.

Processledaren Jacqueline Hellsten förklarar att man kommer att göra allt för att bädda för kreativa möten.

– Vi ska följa upp med anteckningar och sköta allt det administrativa e ska få stöd ekonomiskt för att liksom betala lokal och fika och det här. Det är det här som är lite tungt när man driver projekt, att följa upp och det ska vara närvarolistor. Men det sköter vi. Vi vill bara ha deras engagemang.

Projektets ekonomiska bas är länsstyrelsens pengar för "innovativa servicelösningar", 500 000 kronor får man därifrån under förutsättning att Nyköpings kommun ställer upp med lika mycket. Och det kommer man att göra enligt förhandsbesked från kommunalrådet Niclas Franzén som är landsbygdsansvarig politiker.

Upplägget är att man på minst tio orter ska ha minst tio möten med minst tio personer som medverkar, förmodligen blir det betydligt fler som vill engagera sig.

Vad är det då som man ska komma fram till på mötena?

-- Där ska man vara kreativ och fundera på ”vad är det vi vill ha?” och ”vad är det vi behöver?” för att vi ska få tillstånd en bra kommunal och kommersiell service på vår ort. Vi måste försöka få folk att tänka nytt och inte fastna i det här att vi behöver vår lanthandel. Det är inte det säkert det som är lösningen, säger projektledaren Larz Johansson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista