Henric Wahlgren. Foto: Katarina Larsson/Sveriges Radio.
eftermiddag

Overshoot day passerad - jordens resurser redan slut för i år

Miljökonsult Henric Wahlgren: Det är aldrig för sent.
8:44 min

Den 20:e augusti i år inträffade overshoot day - dagen då jordens samlade resurser som skulle räcka hela året tog slut. Eftermiddag bjöd in miljökonsulten Henric Wahlgren för att finna råd i en utveckling som går mer åt fel håll för varje år.

Bakom Overshoot Day står organisationen Global Footprint Network med säte i Kalifornien och som samarbetar med WWF. Varje år beräknar forskarna konsumtionens belastning på naturen.

Under större delen av historien har naturens resurser använts för att bygga städer och vägar, odla mat och absorbera koldioxid i en takt som rymts inom jordens budget.

I början av 1960-talet användes cirka tvåtredjedelar av resurserna och länderna hade ekologiska reserver men i mitten av 1970-talet bröts en kritisk gräns. 1987 inträffade Overshoot Day den 19 december och 2012 var det den 22 augusti.

Källa: WWF

Med hjälp av den här länken från WWF kan du själv räkna ut vilka spår du lämnar på jorden och hur du kan reducera dem.

http://footprint.wwf.org.uk/

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".