1 av 2
Det är bland annat ensamstående mammor som kommit till socialtjänsten för att de står utan bostad. Kvinnan på bilden har inte med artikeln att göra. Foto: Hasse Holmberg/Scanpix.
2 av 2
Josef Zsido. Foto: Petra Levinson.
eskilstuna

Bostadsbristen gör barnfamiljer hemlösa

"De söker hjälp i förtvivlan"
2:14 min

Minst ett tiotal barnfamiljer i Eskilstuna har blivit hemlösa under det här året eftersom de inte fått något hyreskontrakt. Istället har de tvingats bo på campingar och hotell som kommunen betalat för, i vissa fall i flera månader.

Josef Zsido, enhetschef för ekonomiskt bistånd på kommunen, säger att han aldrig varit med om en liknande situation.

– Grupper som inte har behov av att komma i kontakt med socialtjänsten tvingas ta kontakt med oss, eller tar kontakt med oss i förtvivlan och söker hjälp för att få en bostad. Utbudet av lägenheter är väldigt, väldigt begränsat, eller nästintill obefintligt idag, säger Josef Zsido.

Det tiotal hemlösa barnfamiljer som sökt hjälp på Josef Zsidos enhet är inte familjer som blivit vräkta, utan familjer som inte hittat någon bostad överhuvudtaget. Ofta har de bott inneboende hos en släkting eller en bekant en längre tid, men tvingats flytta eftersom situationen blivit ohållbar.

Redan som inneboende räknas man som hemlös, enligt Socialstyrelsens definition. Hemlös är man också om man tvingas bo på vandrarhem, hotell eller camping. Men eftersom bostadsbristen är stor och bostadsbolagens krav på hyresgästerna har skärpts kan socialtjänsten inte erbjuda något annat.

– När det gäller barnfamiljer är vi tvungna att förse dem med akut boende och då blir det så att vi får betala ganska dyra boenden på camping och hotell.

Det ska vara en tillfällig lösning, men flera familjer har fått bo en längre tid i campingstugor eller hotell. Till exempel har en mamma med en ettåring tvingats spendera fyra månader i ett litet rum på ett lågbudgethotell.

– Hon var ju ganska förtvivlad. Hon beskriver en situation där hon är mest ute med barnet och uppsöker vänner eftersom det känns så pass trångt i det där hotellrummet.

Har ni pratat med några barn, vet ni hur de mår i det här?

– Ja vi har pratat främst med föräldrarna som har framfört hur ohållbar den här situationen är. Det är svårt att få en fungerande vardag när man inte har ett eget kök, en tvättstuga, och barn kan inte sitta i lugn och ro och läsa. Man har inget eget rum, inga möjligheter att leka, göra sina läxor och umgås med sina kompisar. Livet blir väldigt, väldigt kringskuret, säger Josef Zsido.

De familjer som bor i campingstuga har ett litet pentry och möjlighet att laga mat, men de har å andra sidan sällan badrum. Istället måste de använda campingens offentliga dusch och toalett.

– Så det är inget normalt vardagsliv där heller.

Insatserna kostar dessutom mycket pengar för kommunen, även fast kommunen väljer lågbudgethotell. Det finns ingen samlad statistik över hur mycket pengar socialtjänsten lagt på de här boendena, men Josef Zsido säger att kostnaderna dragit iväg det senaste året. Varje placering på camping eller hotell kostar kommunen 600-800 kronor natten, enligt honom.

Det finns diskussioner inom kommunen om att skaffa jourlägenheter för att lösa de akuta problemen och få ner kostnaderna. Men Josef Zsido ser en risk att det blir en sekundär bostadsmarknad och att fastighetsägarna flyr från sitt ansvar.

Han tror att den enda hållbara lösningen är att bostadsbolagen lättar på kraven för hyresgäster och att politikerna ser till att det byggs fler hyresrätter.

– Det är lite trist att en allmän bostadsfråga blir en socialtjänstfråga. Vi tvingas lägga ner mycket energi på frågor som vi dels inte kan lösa och som dels inte ingår i vårt uppdrag, säger Josef Zsido.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".