Katrineholm

Stort underskott väntas i Katrineholm

Socialnämnden i Katrineholm väntas gå med drygt 13 miljoner i underskott i år och med 26 miljoner i underskott nästa år. Den bedömningen gör nämnden. Socialnämndens ordförande Pat Werner (S) säger till P4 sörmland att det framförallt beror på kostnader för försörjningsstöd på grund av arbetslösheten och att folk är sjuka.

– 60 procent av försörjningsstöd går till människor som är arbetslösa, 36 miljoner kronor och 20 procent, 15-18 miljoner kronor, går till människor som är sjuka på grund av nedskärningar i välfärdsystemet, säger Pat Werner.

Om inte socialnämnden får mer pengar från kommunsstyrelsen måste nedskärningar göras, men redan nu har beslut tagits om vad verksamheterna måste göra.

– Vid varje nämndsammanträde ska verksamheterna presentera åtgärder och dess effekter för att få en budget bättre i balans. Kommunstyrelsen ska också göras uppmärksam på att göra kommunövergripande insatser så att ekonomin blir bättre.

Han syftar på ett pågående projekt som kallas arbetslinjens där personer som lever på försörjningsstöd och inte har a-kassa anställs på 75-procenttjänster som varar minst ett halvår i kommunen.

Arbetslinjen ska dock upphöra vid årsskiftet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista