Politikerna ska på måndag besluta om förslaget om att införa en köttfri dag i veckan på skolor och förskolor i Nyköping. Foto:Anders Wiklund/Scanpix.
Nyköping

Protester mot köttfri dag i skolan i Nyköping

1:32 min

Förslaget om en köttfri dag i veckan i förskolan och skolan i Nyköping från vårterminen väcker nu protester. Ursprungligen är det ett medborgarförslag och beslut ska tas på kommunstyrelsen på måndag. Veronica Goodwin har barn i förskolan och har nu startat en namninsamling mot förslaget.

– Jag blev arg, för jag tycker inte att man ska ta bort den valmöjligheten, säger Veronica Goodwin. Man ska få välja den mat man vill äta. Är man vegetarian, så är det självklart att man ska få äta det, men man ska inte ta bort den vanliga maten för de andra barnen och tvinga dem att äta den vegetariska.

Varför är det här så viktigt?

– Jag har två barn själv och jag känner att mina barn inte ska behöva äta vegetariskt. Det som irriterar mig är väl det här med valmöjligheten. De kunde istället ha skickat runt enkäter i skolorna och förskolorna och se hur föräldrar vänder sig till det.

Veronica Goodwin har tillsammans med andra föräldrar startat en namninsamling, för att visa vad hon tycker.

– Jag agerade ganska snabbt igår eftersom jag tycker att det är så fel.

Vilka reaktioner har du fått från andra föräldrar?

Många föräldrar är väldigt upprörda, precis som jag, för det ska finnas valmöjlighet, säger Veronica Goodwin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista