Jimmy Jansson, S, kommunstyrelsens ordförande i Eskilstuna. Foto: Linn Wåhlstedt/Sveriges Radio
Eskilstuna

Nybygge ska hjälpa bostadslösa barnfamiljer

1:24 min

Kommunstyrelsens ordförande i Eskilstuna, socialdemokraten Jimmy Jansson, tycker det är allvarligt att flera barnfamiljer har blivit hemlösa på grund av bostadsbrist. Nybyggen är på gång och han hoppas att det ska hjälpa.  

Vi har tidigare berättat om att socialtjänsten i Eskilstuna har fått hänvisa banfamiljer till campingar och budgethotell för att de inte hittat egna lägenheter.

– Det är klart att det är bekymmersamt att barnfamiljer inte hittar någonstans att bo, säger Jimmy Jansson. Det stora dilemmat är ju att det byggs för lite.

Kommunen har enligt honom haft en markberedskap när det gäller bostadbyggnation.

– Men kanske har vi hoppats lite för mycket på att marknaden ska träda fram och bygga, men det har den inte gjort.

Socialtjänsten har sedan årsskiftet fått hjälpa ett tiotal barnfamiljer i Eskilstuna med akut boende, eftersom de har stått utan tak över huvudet. En del har fått bo på hotell eller camping i flera månader, något som dels varit jobbigt för barnen, dels inneburit höga kostnader för kommunen.

Bostadsbristen i Eskilstuna har diskuterats i flera år, ändå har det dröjt ända till i juni i år, innan ansvariga politiker har beslutat att utöka byggandet av hyresrätter. Det kommunala fastighetsbolaget i Eskilstuna har tidigare haft ett uppdrag att bygga 50 nya lägenheter om året, nu är det 150 som gäller, säger Jimmy Jansson.

– Nu har vi tripplat det här kravet, säger han.

Varför har ni inte gjort det tidigare?

– Vi har varit tvungna att göra ett grundläggande jobb för planering, var bostäderna ska ligga. Vi har också varit tvungna att invänta ett väldigt viktigt arbete med att noga analysera vad det kommunala bostadsbolaget klarar att bygga, utan risk för allvarliga hyreshöjningar för övriga.

Enligt Länsstyrelsens beräkningar är det totala behovet av bostäder i Eskilstuna 600 om året. Där ingår också bostadsrätter och villor, men i det perspektivet räcker 150 hyresrätter inte långt.

Medan bostadsbristen består tvingas socialtjänsten betala uppåt 800 kronor natten för hotellrum för hemlösa barnfamiljer.

– Det är lite trist att en allmän bostadsfråga blir en socialtjänstfråga. Vi tvingas lägga ner mycket energi på frågor som vi dels inte kan lösa och som dels inte ingår i vårt uppdrag, säger Josef Zsido, enhetschef för försörjningsstödet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista