Det blir inga köttbullar på måndagar i Nyköpings skolor och förskolor, om förslaget går igenom. Foto: Junge Heiko/Scanpix.
Nyköping

Miljöpartist försvarar köttfria måndagar

1:31 min

Det är rimligt att barnen i skola och förskola i Nyköping har köttfria måndagar, säger kommunalrådet Jonas Hultberg, MP, efter att föräldrar protesterar mot förslaget. Det är nte för att spara pengar, utan för miljön, säger han.

– Köttproduktionen är en enorm miljöbelastning och får man bukt med en del av det, så gör vi en stor miljövinst, säger Jonas Hultberg.

Men en del föräldrar protesterar och tycker att barnen borde få välja varje dag. Vad säger du om det?

– Det kommer att finnas olika alternativ, sen om det innehåller kött eller inte är ser jag inte som en huvudfråga i sammanhanget.

Veronica Goodwin i Nyköping är förälder och har startat en namninsamling mot förslaget. Hon tycker att det är viktigt att det finns olika alternativ, att det inte bara finns vegetarisk mat på måndagar.

– Jag blev arg, för jag tycker inte att man ska ta bort den valmöjligheten, säger Veronica Goodwin. Man ska få välja den mat man vill äta. Är man vegetarian, så är det självklart att man ska få äta det, men man ska inte ta bort den vanliga maten för de andra barnen och tvinga dem att äta den vegetariska.

Även idag får barnen ibland mat utan kött och helt vegetariskt, men med köttfria måndagar kommer det att bli oftare. Jonas Hultberg påpekar att maten fortfarande kommer att vara näringsriktig och ser inte något problem med förändringen.

Förslaget är ursprungligen ett medborgarförslag och även en motion från ungdomsfullmäktige.

På måndag ska kommunstyrelsen fatta beslut i frågan och miljöpartiet tror att det kommer att bli köttfria måndagar från och med nästa termin.

– Hela majoriteten och jag tror delar av oppositionen är av samma uppfattning, säger Jonas Hultberg.

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista