Minst tre meters omkrets krävs för att ett träd ska vara skyddsvärt. Länsstyrelsens Hans Sandberg, mäter en ek med måttband. Foto: Lena Näslund.
Sörmland

Många stora värdefulla träd i Sörmland

1:48 min

Det finns ovanligt många gamla, värdefulla träd i Sörmland. Hittills är 23 000 kända och nästan 40 procent av dem kräver någon form av skötsel för att överleva. Igår samlades ett fyrtiotal trädintresserade i Sparreholm för att lära sig mer.

– Det är flest ekar, men ask och lind är också rätt vanliga, säger Hans Sandberg på länsstyrelsen, som gjorde första träduppropet för nästan 20 år sedan. Det grövsta trädet är en parklind, strax väst om Stigtomta. Den är strax över nio meter i omkrets.

Den grövsta eken står i Tullgarns naturreservat. Den har en omkrets på 8, 72 meter.

Definitionen av ett skyddsvärt träd är att det ska vara minst tre meter i omkrets, ihåligt eller hamlat, Förutom att träden är levande kulturminnesmärken och vackra, så är de oerhört viktiga för många växter och djur. Det menar Vikky Bengtsson, en av Sveriges främsta experter på gamla träd.

– Man kanske ska se det som ett 15-våningshus. Det är lite döda grenar och vissa som är solexponerade, och det finns vissa skalbaggar som tycker om just det, säger Vicki Bengtsson, kursledare och expert på gamla träd. Sen finns det längre upp lite hål där fåglar eller fladdermöss kan vara.

-- Sen finns det andra skalbaggar som äter de skalbaggarna, som lever i hål som fladdermöss och fåglar är, så det är ett helt ekosystem, som ett levande bostadshus, säger hon.

Många av de här träden har vuxit upp i öppna marker, men hamnat i snårskog när betesmarker övergivits till exempel. Förra året frihöggs 1000 ekar i Sörmland.

Förra året frihöggs tusen ekar i Sörmland och det behövs, enligt Hans Sandberg.

– Gör man ingenting runt den här eken inom en 20-årsperiod, så kommer den att dö. Den här behöver frihuggas, säger han om en av ekarna i Sparreholm.

Lena Näslund
lena.naslund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista