Socialdemokraterna i Eskilstuna vill att fler ska flytta till egna hus för att få loss hyreslägenheter. Foto: Eva Lundholm, SVT.
eskilstuna

S vill ge stöd för tomtköp - M sågar förslag

S: "Vi vet inte om det är lagligt"
1:51 min

Dyr tomtmark hindrar folk med hyfsade inkomster från att köpa tomt och bygga hus. I Eskilstuna vill Socialdemokraterna ändra på det genom stöd för tomtköp. Men förslaget möts av hård kritik från Moderaterna.

Det råder brist på bostäder i stora delar av länet och Eskilstuna är inget undantag. Här om dagen berättade vi att flera barnfamiljer i Eskilstuna blivit hemlösa.

Jimmy Jansson (S), kommunstyrelsens ordförande i Eskilstuna, säger att Socialdemokraterna nu filar på en idé som ska underlätta för privatpersoner att bygga sina egna hus. Fler skulle då kunna flytta från sina lägenheter och ge plats för personer med lägre inkomster att flytta in.

En stor kostnad vid husbygge är marken, och där vill Socialdemokraterna gå in och ge ett kommunalt stöd. Jimmy Jansson förklarar vad idén går ut på.

– Du köper en tomt av Eskilstuna kommun, men du behöver inte betala den nu, utan koncentrerar dig på själva huset. Sedan hanterar vi själva tomten, som kan vara mellan 600 000 kronor och kanske upp till en miljon, i en separat lösning där man har ett väldigt fördelaktigt banklån, eller kommunlån.

Socialdemokraternas idé handlar om att kommunen antingen ska gå in som långivare eller som en borgensman, så att banken kan ge ett lån med låg ränta till den som vill köpa en tomt. Det kan gälla både tomter som kommunen själv äger och tomter som säljs från en privatperson till en annan.

Målet är att man ska kunna äga en tomt utan att behöva betala alltihop på en gång eller dra på sig ett dyrt lån. Om tomten säljs vidare ska skulden föras vidare till nästa köpare.

Jimmy Jansson tror att fler Eskilstunabor skulle våga bygga hus om trösklarna sänktes.

– Skulle man kunna hitta en sådan lite annorlunda modell så kanske fler med vanliga inkomster skulle klara av att skaffa sig det där huset i Eskilstuna. Då skulle man röra sig från lägenhetsbeståndet i lite större omfattning.

Socialdemokraterna har inte tänkt klart kring hur modellen ska se ut och partiet har inte heller diskuterat idén med resten av majoriteten, Vänsterpartiet och Miljöpartiet. Juridiken är oklar.

– Vi vet inte om det är lagligt, det får vi utreda, säger Jimmy Jansson, som medger att många frågor återstår.

Förslaget möts nu av hård kritik från moderaternas oppositionsråd i Eskilstuna, Jari Puustinen. Även om det kanske inte var väntat att han skulle applådera ett förslag signerat Jimmy Jansson, så är kritiken kanske oväntat svidande.

– Jag höll på att sätta förmiddagskaffet i vrångstrupen, när jag hörde om det. Det har ett löjes skimmer över sig, säger Jari Puustinen.

Han menar att enda orsaken för socialdemokraterna att lägga ett sånt förslag är att täcka över vad han anser sitt politiska misslyckande, då det gäller bostadspolitiken och nybyggnationer i Eskilstuna.

 – Att man låter kommunen vara nån typ av bank när vi har andra utmaningar i Eskilstuna, det är ett dåraktigt utspel, säger Jari Puustinen.

Men är inte det här något som även skulle kunna locka unga moderata väljare?

– Nej, man ska ha klart för sig att kommunens huvuduppgifter är skola vår och omsorg. Det här är inget bra utspel alls, upprepar Jari Puustinen.

Germund Persson, chefsjurist på SKL, Sveriges kommuner och landsting, känner inte till att någon kommun prövat en sådan här modell. Han säger att det är möjligt för kommunen att ge subventioner till folk som vill köpa bostad eller tomt. Flera kommuner säljer till exempel kommunägda tomter till priser långt under marknadsvärdet.

Men att gå i borgen, och kanske tvingas betala skulderna för någon som inte kan betala av sitt banklån, är riskfyllt.

– De historiska erfarenheterna av kommunala borgensåtaganden har väl inte alltid varit de bästa, men det är väl en sak man får värdera politiskt, om man tycker det är värt risken, säger Germund Persson.

Den andra varianten, att kommunen skulle ge ett förmånligt lån till privatpersoner, vore direkt olaglig. Det säger chefsjuristen i grannkommunen Västerås, Lena Grapp.

– Det är ingen kommunal angelägenhet att ägna sig åt utlåning av pengar överhuvudtaget. Det finns banker som gör det. Vi skulle konkurrera med dem, helt enkelt, och det är inte tillåtet.

Lena Grapp tror inte alls på Socialdemokraternas idé.

– Nej, det känns inte som en framkomlig väg överhuvudtaget. Det är någon som inte riktigt har tänkt klart där, säger hon.

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".