Domkyrkan i Strängnäs, en symbol för kyrkans makt. Debatten hårdnar nu inför kyrkovalet den 15 september.Foto: Hampus Andersson/Sveriges Radio.
Sörmland

Åkessons sommartal väcker protester

"Sverigedemokraterna är ett hot mot kyrkans budskap"
2:54 min

Jimmy Åkesson sommartal har fått det att hetta till inför kyrkovalet den 15 september. Flera sörmlänningar som kandiderar i kyrkovalet har reagerat starkt på talet.

Sverigedemokraternas hela att attityd till att inte vilja inkludera människor, inom vår grupp i alla fall ser vi Sverigedemokraterna som ett hot mot kyrkans budskap, säger Christer Kax Sundberg i nätverket Fria liberaler i Svenska kyrkan Fisk.

– Om tre veckor börjar vi processen med att rycka fädernas kyrka ur samhällsupplösarnas händer och att ersätta böneutropen med "en vänlig grönskas rika dräkt", sa Sverigedemokraternas Jimmy Åkesson i sitt sommartal.

Lars Linder, är förbundssekreterare i socialdemokratiska Tro och solidaritet och kandidat till kyrkomötet. Samtidigt som han säger sig vara förskräckt över den samhällsutveckling som han tycker att Sverigedemokraterna förespråkar säger han sig bli bara mer engagerad.

– Det är väl så att religion kan användas både som befriare och förtryckare, så har det varit i Sverige och så kan det också komma att bli i framtiden om Sverigedemokraternas kyrkosyn får råda, säger Lars Linder Eskilstunabo som också är kandidat till Kyrkomötet, Svenska kyrkans högst beslutande organ.

Birgitta Wrede är ordförande i Posk, partipolitiskt obundna i svenska kyrkan

I Strängnäs stift. Hon har också reagerat på talet. Men har samtidigt börjat vänja sig efter de två senaste kyrkovalen.

– Det här börjar vi ju känna till nu, vi har ju varit med om det ett par gånger. Första gången det hände blev vi helt tagna på sängen och förstod det inte. Nu vet vi ju att sådana här utspel kommer, säger Birgitta Wrede.

Alla tre som vi pratat med här säger sig självklart acceptera Sverigedemokraternas demokratiska rätt att delta i kyrkovalet.

Men ingen verkar särskilt intresserad av debatt med partiet. Istället hoppas de på ett högt valdeltagande att ett högt valdeltagande ska begränsa Sverigedemokraternas inflytande i kyrkan.

– Det vi hoppas på är att det också får våra väljare att gå till valurnorna den 15 september, säger Christer Kax Sundberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".