Vattenläckan i Vilsta i Eskilstuna för en månad sedan. Foto: Lina Lundgren/Sveriges Radio.
Eskilstuna

Provsvar efter vattenläckan väntas

3:44 min

I Eskilstuna måste de hushåll som sedan igår rekommenderas koka sitt dricksvatten fortsätta göra det även om provsvar i eftermiddag skulle visa att det inte finns förhöjda halter av bakterier.

Det säger Camilla Bäck, informationschef på Energi och miljö.

Sedan igår uppmanas en del av Eskilstunaborna koka sitt vatten - även om det inte finns något som tyder på att vattnet är förorenat, men som en försiktighetsåtgärd rekommenderas de som bor i Hällberga, Viptorp och Lilla Nyby att koka sitt dricksvatten, uppger Energi och miljö.

Mälarsjukhuset berörs inte av uppmaningen.

Det var igår morse som vattenläckan på en huvudledning från Vilsta vattentorn upptäcktes.

Energi och miljö gjorde omfattande provtagningar av vattnet och senare idag väntas preliminära provresultat om vattnet innehåller förhöjda halter av koliforma bakterier.

Drygt 1 000 hushåll var helt utan vatten, enligt Cecilia Bäck, pressansvarig vid Eskilstuna energi och miljö. Reparationen beräknas vara genomförd under den kommande veckan.

Eskilstuna Energi och Miljö avrådde igår samtliga hushåll som är anslutna till det kommunala vattennätet från att vattna utomhus, tills att trycket var helt återställt.

Det är bara en dryg månad sedan Eskilstuna drabbades av en större vattenläcka senast och även då var det huvudvattenledningen i Vilsta som sprang läck.

Den gången hittades koliforma bakterier i vattnet och hushållen tvingades att koka vattnet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista