Detaljhandeln har utvecklats starkast i Katrineholm mellan 2011 och 2012. Foto: Henrik Montgomery/Scanpix.
Sörmland

Starkast handelsutveckling i Katrineholm

Katrineholm hade den starkaste utvecklingen inom detaljhandeln mellan 2011 och 2012. Där ökade den med 110 miljoner kronor. Det visar en utredning från Handels utredningsinstitut.

Efter Katrineholm följer Eskilstuna och Nyköping som ökade med 80 miljoner kronor respektive 64 miljoner kronor.

Detaljhandeln omsatte 15 miljarder kronor förra året. Omsättningen i detaljhandeln i länet totalt ökade med två procent. Störst omsättning hade Eskilstuna och Nyköping.

Efter några svaga år har detaljhandeln nu börjat få ett uppsving genom satsningar på upprustning och nyetableringar. Både i Katrineholm och Nyköping har nya butiksetableringar ägt rum under året, men butiker har också försvunnit.

Detaljhandeln i Sörmland sysselsätter cirka 6 570 personer, vilket motsvarar 6 procent av det totala antalet sysselsatta i länet.

Eskilstuna är den största handelskommunen i Sörmland. Kommunen står för närmare 40 procent av detaljhandelns omsättning i länet.

Det är både Handels utredningsinstitut och Handelsn utvecklingsråd som står bakom undersökningen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".