Cykelentusiasten Christer Dahlin och projektledare Gunilla Björklund. Foto: Ida Lindhagen/Sveriges Radio.
P4 Morgon

Cykelväg kan bli verklighet mellan Eskilstuna och Åkers styckebruk

"Tänk ett glasscafé"
4:26 min

Cykelfrämjandet ska ta reda på hur banvallen mellan Eskilstuna och Åkers styckebruk bäst kan användas.

Under drygt fyra månader ska en projektledare tillsammans med olika ideella föreningar samla in fakta, beräkna kostnader och ta reda på vilka intressen som finns och vilka som kan stå emot varandra.

– Kommunen har redan fattat beslut att det ska bli cykelväg mellan Ärla och Eskilstuna men det är inte bestämt när, säger projektledare Gunilla Björklund från Cykelfrämjandet.

Vad skulle en ordninggjord banvall mellan Eskilstuna och Åkers styckebruk kunna betyda?

– Det skulle kunna öka den privata företagsamheten. Det kanske byggs restauranger eller något bed and breakfast längs vägen. Tänk ett glasscafé längs Eklångssjön som man kan cykla ut till, säger cyklisten Christer Dahlin från Ärla idrottsförening.

Christer Dahlin cyklar redan en del av sträckan i dag.

– Det är en fin sträcka men det är inget man kan rekommendera för vanliga cyklister eftersom det är löst grus. Det är som att cykla på en sandstrand.

Att lättare komma ut i naturen och möjligheten att träna rullskidor och inlines är andra fördelar som Christer Dahlin ser med en gång- och cykelbana.

Förstudien går under namnet "Banvall för alla" och finansieras med hjälp av pengar från Leader inlandet.

Resultatet ska presenteras i juni. Eskilstuna, Flen och Strängnäs ska sen fatta beslut om de ska köpa och rusta upp banvallen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".