De elever som egentligen skulle gå i sexan får inte gå om femman, har Skolinspektionen beslutat och hotar med vite. Foto: David Nilsson Hamne/Sveriges Radio.
Strängnäs

Viteshot mot Gripsholmsskolan om sexorna ska gå om femman

1:40 min

Friskolan Gripsholmsskolan i Mariefred hotas av ett vite på 400 000 kronor, om den fortsätter att låta eleverna gå om årskurs fem. Det har Skolinspektionen beslutat. Skolinspektionen ser inget giltigt skäl till att låta de 20-tal eleverna gå om, efter att ha utrett rektors beslut om att låta eleverna göra det.

Orsaken till rektors beslut är att Gripsholmsskolan saknar tillstånd för att undervisa i årskurs sex, eftersom ansökan till Skolinspektionen kom in för sent. Däremot har skolan tillstånd från och med vårterminen nästa år.

Skolinspektionen konstaterar att de inte har någon laglig rätt att ge skolan tillstånd att undervisa årskurs sex före årsskiftet och kräver att berörda elever omedelbart ges möjlighet att få undervisning i rätt årskurs.

- Då ska de här barnen ryckas upp och sättas in i en ny organisation för att efter 14 veckor flyttas tillbaka. För tillbaka ska de, det är ett som är säkert, säger föräldern Petra Larsson.

Strängnäs kommun har idag skickat brev till föräldrarna, där de undrar hur de kommer att välja nu och att kommunen kommer att erbjuda barnen skolgång på andra skolor.

Ett av kommunens förslag går ut på att skapa en tillfällig klass på Mariefredsskolan med sin ordinarie klasslärare.

Senast den 9 september ska skolan redovisa vad man gör för att rätta till situationen.

Mer rapporterat om Gripsholmsskolan

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista