Mobiltelefoner ska slås ut på anstalter

Hällby- och Mariefredsanstalten ska få störningsutrustning som slår ut mobiltelefoner. Men det blir först till sommaren. I väntan på utrustningen har Hällbyanstalten hittat sitt eget sätt att arbeta på och man verkar klara sig bra utan den nya tekniken.

- Vi har ju börjat visitera mer och tar alla besökare genom metallbåge som gör att vi plockar de mobiltelefoner föra in på illegal väg, säger Göran Ländin, säkerhetsansvarig på Hällbyanstalten. På Hällbyanstalten beslagtogs 36 mobiltelefoner förra året och på Mariefredsanstalten togs 49 stycken. Det är ungefär lika många som togs 2003. Hittills i år har man på Hällbyanstalten inte beslagtagit en enda mobiltelefon och enligt Ländin är det positivt. - Vi har inga indikationer på att någon skulle ha någon telefon som man använder inne på anstalten. Men trots att det verkar fungera bra idag längtar Göran Ländin ändå efter störningsutrustningen. - Idag går det åt mycket tid till visitation. Den tiden som man då spar där kanske man kan använda i behandlingsarbete, menar Ländin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".