1 av 2
Foto: Gunnar Lundmark/SvD/Scanpix.
2 av 2
Elisabeth Åfors, Jägareförbundet. Foto: Henrik Sannesson/Sveriges Radio.
Sörmland

Kritik mot för höga älgavgifter

"Sörmland har inte hunnit lika långt som andra"
1:57 min

Förra året skulle administrationen kring älgjakten delegeras till jägare och markägare för att avlasta länsstyrelserna. Förändringen har lett till att Sörmland fått landets högsta avgift per skjuten älg och Jägareförbundet är kritiskt.

Jägaren Elisabet Åfors på Jägareförbundet i Sörmland är kritisk till att länsstyrelsen inte följer grannlänet Västmanland och sänker avgiften.

– Vi alla som jobbar med älgjakts administration var inte förvånade över att det skulle bli en fördyring första året. Men tanken med hela var att det skulle handla om att delegera arbetet med förvaltningen till lokalsamhället och då ska det ju faktiskt bli billigare när man har blivit klar med att introducera det nya.

Du är kritisk mot att länsstyrelsen dubbeljobbar och sköter administration som skulle skötas av ideella krafter?

– Alla har naturligtvis svårt att få dagarna att räcka till. Men jag hade hoppats att även Sörmlands länsstyrelse skulle ha hunnit så långt att man faktiskt hade delegerat ner och kunnat lita på de nya älgförvaltningsområdena, som man har skapat nu. De har lite ersättning för att kunna sitta och jobba med det här och då hade de kunnat avlasta länsstyrelserna, som då hade kunnat jobba med andra saker. Det har man lyckats med i Västmanland, men i Sörmland går det ganska trögt just nu.

Före reformen av älgadministrationen kostade det 600 kronor att fälla ett vuxet djur, men förra året fördubblades avgiften i länet.

Det betyder att fällavgiften nu utgör 40 procent av vinsten eftersom en normal älg, enligt Elisabeth Åfors, ger 3 000 kronor till jägaren.

Pengarna går både till länsstyrelsen och till de cirka 50 jägare och markägare i länet, som utifrån lokala förhållanden - fodertillgång och trafiksituation - bestämmer hur många djur som ska skjutas i respektive område.

Vi har sökt representanter för länsstyrelsen utan att lyckas nå någon.

– Det nya älgförvaltningssystemet ska vara självbärande. Inkomsterna är fällavgifter och utgifterna är administrationen.

När de tidigare ideella råden blev arvoderade älgförvaltningsgrupper ökade kostnaden. Det finns nio grupper med vardera 6 personer i Sörmland. Per år får varje medlem 5 000 kronor för sin nedlagda tid. Kritiken från Jägareförbundet i länet handlar om att de tycker att länsstyrelsen borde ha fått mindre arbetsbelastning med det nya systemet och att fällavgiften därmed borde ha minskat

Men David Bruun håller inte med. Den nya förvaltningen handlar inte om att minska kostnaden utan utan om att höja kvaliteten på arbetet.

– Tidigare sköttes arbetet av ideella lokala samråd som nu har formaliserats till älgförvaltningsgrupper. Samtidigt innebär administrationen av själva grupperna en ökad kostnad.

I Västmanland höjdes fällavgiften tillfälligt men har sedan ändrats tillbaka till en lägre nivå. Varför ska den vara högre i Sörmland?

– I Västmanland tog de i för mycket första året med det nya systemet och därför har de kunnat sänka avgifterna i år. Medan vi har haft ett budgetunderskott i vår älgvårdsfond och det försöker vi nu jobba ikapp. För att inte dramatiskt höja fällavgifterna ännu mer så har vi valt att ta ut det över flera år.

1 200 kronor i fällavgift motsvarar 40 procent av vad man får ut för en älg. Är det verkligen rimligt?

- Vi arbetar efter de förutsättningar som finns i den nya lagstiftningen och verkställer det som ska verkställas. Vi lägger inga aspekter från länsstyrelsens håll hur systemet ser ut, säger David Bruun.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".