1 av 2
Idag dominerar biltrafiken Östra Storgatan men det ska bli ändring på det. Foto: Urban Hedqvist /Sveriges Radio
2 av 2
Ann-Catrine och Sara Björlin. Det blir ett lyft för Nyköping, säger Ann-Catrine. Foto: Urban Hedqvist/Sveriges Radio.

Östra Storgatan i Nyköping ska göras om

1:00 min

Östra Storgatan i Nyköping ska byggas om till ett enda långt torg, från Stadsbron bort till Stockholmsvägen. Det beslutade kommunstyrelsen i Nyköping igår.

Tanken är att den ska bli en plats främst för gångtrafikanter och cyklister och att bilisterna där får köra sakta och enkelriktat. Det blir ett så kallat gångfartsområde.

– Det är jätteroligt. Det är dags för Nyköping att få en dubbelt så stor Storgata och det är dags för gångare och cyklister att få ta större delen av utrymmet, säger Malin Hagerström, miljöpartist och kommunalråd i Nyköping.

Bilisterna går det ändå ingen nöd på, anser hon. Det finns fullt med andra gator, som ju leder till Storgatan, enligt Malin Hagerstöm.

Nu ska man genom upphandling hitta lämpligt företag som ska ta sig an byggprojektet och parallellt ska man ta in synpunkter på hur man vill ha det möblerat och målet är att det ska vara klart till nästa sommar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista