1 av 2
Foto: Michael Berwick/Sveriges Radio.
2 av 2
PeO Wärring, chefredaktör Eskilstuna-Kuriren
Eskilstuna

Kuriren beklagar publiceringen

Många är kritiska både internt och externt mot Eskilstuna-Kuriren, som nyligen publicerade en debattartikel från högerextrema Svenskarnas parti.

I artikeln argumenterar partiledaren för att Svenskarnas Parti tar avstånd från politiskt våld och anklagar också "vänsterextremister" för att "nästan uteslutande" ligga bakom det politiska våldet.

Kommunalrådet Jimmy Jansson (S) i Eskilstuna är kritisk, men också Mathias Ståhle, reporter på tidningen.

Vi ska inte ge utrymme åt nazistiska partier vare sig på debattplats eller på våra insändarsidor, säger Mathias Ståhle, reporter på Eskilstuna-Kuriren. Han säger också att det är upprörande, för jävligt och en svart dag i tidningen historia.

Tidningens chefredaktör PeO Wärring är på samma linje och betraktar publiceringen, som ett misstag.

– Vi ska inte ge uttalat nazistiska grupperingar en plattform att sprida sin propaganda. Den här gången var det väl inte så allvarligt när det gäller innehållet, men det är så de jobbar. Man skriver ganska harmlöst och allmängiltigt till en början för att sedan skriva upp tonläget.

Wärring menar ändå att Svenskarnas parti har sin demokratiska rätt att finnas till och verka, men Eskilstuna Kuriren är inte ett forum för dem att sprida sin propaganda.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista