Volkswagen har försökt att hotta upp sina BlueMotion-modeller med sportiga attribut som ska visa att en miljöbil inte behöver vara tråkig. Foto: Henrik Montgomery/Scanpix.
Sörmland

Fler miljöbilar rullar

Antalet miljöbilar ökar i Sörmland. Nya siffror från Trafikanalys var andelen miljöbilar av de nyregistrerade bilarna perioden januari till augusti drygt sju procent vilket är en ökning med knappt två procent jämfört med motsvarande period förra året.

Av knappt 4500 personbilar var 330 miljöbilar, 47 procent dieselbilar, åtta procent etanolbilar, 33 procent elhybrider/laddhybrider och 12 procent gasbilar. 

– I och med den nya striktare miljöbilsdefinitionen är det ingen av de nya bensinbilarna som räknas som miljöbil, vilket bör ses som positivt i ljuset av utredningen om en fossilfri fordonstrafik. Varannan miljöbil är dock en dieselbil, säger Anette Myhr, statistiker på Trafikanalys. 

Andelen nyregistrerade dieselbilar i Sörmland uppgick till 55 procent år 2013, en minskning med 5 procentenheter jämfört med året före.

Bensinbilarnas andel uppgår till 41 procent, jämfört med 36 procent föregående år. Personbilar som kan drivas med ett alternativt drivmedel stod för 4 procent av nyregistreringarna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista