Eskilstuna

"Prata om självmord med ungdomar skydd för livet"

1:35 min

Psykisk ohälsa bland unga är vanligt men att skolsjuksköterskor är utbildade i bemötande av unga som mår dåligt är ovanligt. Det ska en ny utbildning reda bot på.

Fler svenskar har någon gång gått en kurs i första hjälpen än som lärt sig bemöta personer med psykiska problem. Skolsjuksköterskorna i Eskilstuna ska nu få utbildning i hur man bemöter 12- till 18-åringar som mår dåligt.

– Det har varit lite oklart om man får prata till exempel om självmord. Får man fråga om eleven är självmordsbenägen? Det här har gett oss lite osäkerhet som vi nu ska ta bort.

Får man ställa en sådan fråga?

– Det är den frågan man ska ställa om man är orolig. Att ställa frågan är att visa att man ser att något inte står rätt till och att man kan prata om vilka känslor det handlar om och att det här är ett tillfälligt lidande och att om livet var annorlunda så vill man leva och så vidare. Människor är ambivalenta in i det sista så det är jätteviktigt att prata om självmord. Prata om självmord är ett skydd för livet.

Vad är det för signaler de kan titta efter hos personer som kanske har problem?

– Man ska lita på magkänslan. Det är då man ska våga ta kontakt, visa empati och visa intresse för att prata. Viktiga tecken är när någon börjar dra sig undan från sina vänner eller från sådant som den har tyckt varit roligt tidigare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista