Foto: Jenny Cattani
Eskilstuna

Ny lekterapi på Mälarsjukhuset invigd

1:41 min

"De yngsta barnen hade önskat sand, vatten och häftiga bilar." Det säger lekterapeuten Kristina Ek om önskemålen inför ombyggnaden.

I dag invigs den nya utegården på Mälarsjukhusets lekterapi. Den gamla utemiljön var från början av 80-talet och behövde en rejäl uppfräschning berättar Kristina Ek, lekterapeut på Mälarsjukhuset.

– Det känns spännande och inspirerande, och framförallt ska det bli kul att höra vad barnen vill ha mer av än det som erbjuds nu. - De yngsta barnen hade önskat sand, vatten och häftiga bilar.

– Tonåringarna har sagt att de vill ha en hammock, det har vi ännu inte hunnit att fixa, men det får vi göra.

Den nya färgglada utegården i kommer kunna glädja många barn och deras föräldrar som vårdas på sjukhus.

Hit är det tänkt att barn i alla åldrar får komma för att få en stunds utelek, i en inspirerande miljö.

Barn som av någon anledning vårdas längre stunder på sjukhusets barnavdelning eller som måste vara på sjukhuset en hel dag för olika undersökningar. Då kan leken bli en sätt att för en stund koppla av från det som inte alltid känns så roligt.

– Om du bryter benet så kan du bli kvar här i 4 veckor och är det mitt isommaren så är det naturligt att man vill vara ute, och här går det att ta ut sängarna, det är en förutsättning för att alla ska ha tillgång till gården.

Lekterapin har kostat omkring 1,5 miljoner kronor att färdigställa, en liten del har bekostats av Segerfonden i Sörmland. Och det är ingen tvekan om att barnen kommer att trivas på sin nya gård berättar Kristina eftersom de redan har tjuvstartat litegrann.

– Gården är mycket uppskattad både av barn, ungdomar och föräldrar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista