Ärkebiskop Anders Weijryd. Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix.
Sörmland

Domprost från Strängnäs vill bli ärkebiskop

"Om man vill något vill man påverka"
1:17 min

Idag inleds valet av ny ärkebiskop efter Anders Weijryd, som går i pension till sommaren. Johan Dalman, domprost i Strängnäs, har tillfrågats och tackat ja till att kandidera till posten.

– Vill man påverka kyrkan så gör man det från den position man har. Andra har frågat mig om jag vill göra det från den här positionen så då kan jag tänka mig det. Vill man ha någon annan följer jag den, säger Johan Dalman, domprost i Strängnäs.

Processen börjar idag med att landets alla stiftsstyrelser och domkapitel röstar.

I just Strängnäs är totalt 17 röstberättigade personer i stiftsstyrelsen och i domkapitlet, som klockan 11 idag ska lägga sin röst i Båsenberga utanför Vingåker.

Johan Dalman, domprost i Strängnäs, är den som nämnts som en möjlig kandidat till ärkebiskop och som också tackat ja till att kandidera.

Han är en spännande och entusiasmerande person. Så beskriver Kyrkan tidning om honom.

Det behövs en visionär istället för tidigare ärkebiskopar som varit mera förvaltande, säger Claes Bursell ordförande I Häggby kyrkoråd som är en av dom som förordrat Dalman, till tidningen.

Klockan 12.00 räknas rösterna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".