Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Gnesta

Gifter vid nedlagd industri

Spåren av giftiga och cancerframkallande kemikalier som pentaklorfenol, som användes i den gamla impregneringsanläggningen vid Ånhammars såg i slutet på 1960-talet är små. Det visar de mätningar som Svenska Miljöinstitutet AB IVL gjort på uppdrag av Sandåsa Timber.

Däremot finns det rester av andra klorfenoler i de jordprover som analyserats och i några av proverna var nivåerna högre än gränsvärdet för känslig markanvändning. Inget av proverna överståg dock gränsvärdena för mindre känslig markanvändning.

Slutsatsen från Svenska Miljöinstitutet AB IVL är därmed att så länge som marken bara ska användas som industrimark så behövs ingen sanering.

Då det gäller pentaklorfenol så fanns inga spår i vattnet, varken uppströms eller nedströms anläggningen.

Sågen på Ånhammar lades ned år 2009, området har därefter använts som lager för virke.

All impregneringsverksamhet upphörde år 2000, enligt bolaget.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".