Foto: David Nilsson-Hamne/Sveriges Radio.
Flen

Migrationsverket kan ha tappat bort dödsdom

"Det är djupt olyckligt"
1:38 min

Fallet med den dödsömde Malmköpingsbon Ammar Akram, som ska utvisas till Irak tillsammans med sin fru och tre barn, kanske kan prövas på nytt. Migrationsverket ska eventuellt ta ställning till uppgifter i ett försvunnet dokument.

Ett dokument från irakiska myndigheter, som mannens advokat säger sig ha skickat in till Migrationsverket, har aldrig blivit bedömt. Myndigheten kan ha tappat bort pappren.

– Det är i så fall djupt olyckligt kan jag tycka, om det finns material och vi inte har haft det, säger Jesper Starkerud är enhetschef på myndigheten.

Ammar Akram hävdar att han flydde till Sverige efter att hans egna arbetsgivare, militären, öppnade eld mot hans hus och familj en natt 2008. Hans chefer gillade nämligen inte att han gick emot ledningen när han, som han hävdar, utsattes för kränkande behandling eftersom han är sunnimuslim.

I Sverige har han i sin frånvaro fått en dödsdom mot sig. Trots det har Migrationsverket och domstolarna beslutat att han och hans familjen ska utvisas. Hans advokat Dayana Jadarian säger att Migrationsverket därmed agerar mot internationella bestämmelser.

– Det är olagligt. Han har en dödsdom och kommer att avrättas. Vi har ju skrivit under internationella konventioner där vi gått med på at vi skyddar folk att utvisas till länder där de riskeraer tortyr. Hundra procent säkert kommer han att avrättas.

I samband med att Sveriges Radio vid upprepade tillfällen pratat med Migrationsverket om fallet säger myndigheten att den aldrig sett något bevis för någon dödsdom.

Trots att advokaten säger att hon skickat in domen kan Migrationsverket inte hitta dokumentet. Enhetsansvarige Jesper Starkerud säger därför att det finns en möjlighet att verket kommer öppna fallet igen.

– Det som vi gör nu då är att ta ställning till hur vi ska betrakta den här handlingen. Ger det skäl att ompröva vårt beslut?

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".