Socialchefen Nina Överkvist säger att även studerande har svårt att få lägenhet.
katrineholm

Hårda hyreskrav driver allt fler till socialtjänsten

1:53 min

Katrineholmare utan fast jobb har svårt att få en lägenhet hos det kommunala bostadsbolaget KFAB, även om de har a-kassa eller sjukpenning. Allt fler vänder sig därför till socialtjänsten för att få hjälp med en bostad.

Den nya kategori som växer sig allt större hos socialtjänsten i Katrineholm är folk som klarar sig på sina egna inkomster, men inte får någon lägenhet eftersom de saknar jobb. KFAB bedömer deras inkomster som för låga.

Det kan handla om arbetslösa med a-kassa, sjuka som får ersättning från Försäkringskassan, småbarnsföräldrar med föräldrapenning och nyanlända med etableringsersättning.

– Det finns även de som studerar som inte får egna lägenheter för att inkomsten är för låg, säger Nina Överkvist, chef för socialförvaltningen.

I de här fallen kan socialtjänsten rycka in och teckna ett socialt kontrakt. Det innebär att kommunen står på kontraktet, även i de fall där hyresgästen själv står för hyran.

– Det är inte bra när människor behöver stöd av socialtjänsten för att få något så grundläggande som en bostad. Du behöver inte ha hyresskulder eller någon störande historia, utan det räcker bara att du har för låg inkomst, som gör att hyresvärdarna säger nej. Det är något nytt vi har märkt av det här sista året, säger Nina Överkvist.

År 2011 var antalet ansökningar om sociala kontrakt i Katrineholm 111 stycken. Bara hittills i år har det kommit in 50 procent fler ansökningar, 169 stycken.

– Det tycker jag inte är en bra utveckling i vårt samhälle. Jag tycker människor ska få möjlighet att vara så självständiga som möjligt, utan våra åtgärder, säger Nina Överkvist.

I Eskilstuna, en kommun som liksom Katrineholm har hög arbetslöshet, kan till och med personer med socialbidrag få ett eget hyreskontrakt. Det är uteslutet i Katrineholm.

Katrineholmaren Oskar Jacobsson, som tidigare hade socialbidrag, fick ta hjälp av släktingar för att få ett kontrakt. Hans morfar gick in som borgensman.

– Jag har haft tur. Jag kan bara tänka mig hur mycket problem jag haft om jag inte haft släktingar som kunnat gå i god för mig.

Han tycker att det är konstigt att socialbidrag inte räknas som inkomst.

– Det är befängt för det är ju mer eller mindre garanterade pengar. Men det är väl för att det inte anses som skötsamma medborgare, helt enkelt.

Så många ansöker om kommunkontrakt

Totalt år 2011: 111 ansökningar

Totalt år 2012: 134 ansökningar

1 januari till 31 augusti år 2013: 169 ansökningar

Siffrorna kommer från socialförvaltningen och gäller Katrineholms kommun.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista