Kokursboet försöker få pengar tillbaka genom att stämma olika företag, bland annat Sörmlands sparbank. Foto: Per Thyrén/Sveriges Radio.
Sörmland

Sörmlands sparbank krävs på miljonbelopp

Konkursboet efter värdetransportföretaget Panaxia kräver Sörmlands sparbank på 145 miljoner kronor.

Konkursboet efter värdetransportföretaget Panaxia försöker nu få pengar tillbaka genom att stämma olika företag. Mest pengar krävs av Sörmlands sparbank på 145 miljoner kronor.

Enligt konkursboets stämning mot banken handlar det om en kredit som banken betalade ut 2008, men som senare drogs in vilket påverkade Panaxias ekonomi negativt med stora underskott som följd.

Konkursförvaltaren menar att flera bolag fick stora summor på oklara grunder under året innan konkursen.

Kravet från Panaxias konkursbogäller en kredit som banken gav Panaxia och som användes för att redovisa medel för kunder. 2009 begränsade banken krediten till 75 000 kronor vilket gjorde att Panaxia tvingades betala tillbaka 70 000 kronor till banken, enligt stämningsansökan som lämnades in till Nyköpings tingsrätt igår.

Konkursboet hävdar att det gjorde att betalningsförmågan, likviditeten, i bolagets kontanthanteringsverksamhet försämrades väsentligt gentemot kunderna, skriver konkursboet i stämninsgansökan till tingsrätten.

Senare, 2011, drog banken in resten av krediten som Panaxia fått 2008 och kontantverksamheten försämrades ytterlgare.

"Betalningarna till banken gjordes med betydande belopp och har således väsentlugt försämrat bolagets ekonomiska ställning", skriver konkursförvaltaren i stämningsansökan till tingsrätten.

Joacim Lindgren, vd för Sörmlands sparbank, säger att banken har en ordentlig grund för hur den agerat, men säger att han inte kan säga mer på grund av banksekretess.

– Vi anser att vi har god grund för de aktiviteter vi gjorde. Det var en vanlig kredithantering.

Sörmlands sparbank har kontor i Nyköpng, Vingåker, Flen, Katrineholm och Nyköping.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".