Sebastian Larsson i den första VM-kvalmatchen mot Irland. Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix
Eskilstuna

Larsson: Sverige har ett bättre lag

Sebastian Larsson från Eskilstuna, som är en av spelarna i Sveriges VM-kval mot Irland i kväll, tror på en vändning för det svenska landslaget.

Sebastian Larsson är brutalt uppriktig. Han har ett dåligt landslagsår bakom sig.

– Det är inget att ljuga om att min nivå varit upp och ned sedan EM, säger han.

Ändå är han just den typen av spelare som fotbollslandslaget så väl behöver när det smäller på Aviva Stadium i VM-kvalet på fredagskvällen.

En som varit med förr. En som aldrig viker ned sig. En som vet precis vad som väntar, som vecka in och vecka ut med Sunderland drar ut i de 90 minuter långa fältslag som också kallas för en match i Premier League.

Tigerekonomin Irland har visserligen tappat tänderna och är numera rätt rufsig i pälsen och det irländska fotbollslandslagets storhetstid får vi gå tillbaka 20-25 år för att hitta, men Larsson har inga illusioner. Han vet vad han och landslaget ställs emot.

– Irland har spelare som på nästan alla positioner spelar på toppnivå. Ett stabilt lag som spelar fysiskt och alltid jobbar hårt.

Tillsammans med förbundskaptenen Erik Hamrén mötte han medierna i Dublin på torsdagskvällen. Hans svar på frågan hur han ser på mötet med Irland var lika snabbt som tydligt.

– Massive.

Enormt viktig, med andra ord.

– Vi vet alla vad som ligger i potten de närmaste fyra matcherna om vi är framgångsrika. Vi vill nå slutspelet och vem vill inte till Brasilien? Vi har fortfarande allt i egna händer. Jag vet att Österrike och Irland kan säga samma sak, men för oss är inte uppdraget över för att vi förlorade en match (1-2 mot Österrike i juni). Det är en "miniliga" nu, med oss, Österrike och Irland.

TT: Är det två helt jämna lag, Irland och Sverige, eller är ni bättre?

– Självklart tycker jag att vi har ett bättre landslag, men jag underskattar inte Irland på något sätt, det är snarare att jag tror på vårt lag, på vad vi gör. Jag tror att vi är tillräckligt bra för att vi ska ta oss till VM och ska bevisa det också. Samtidigt har jag respekt för Irland. Jag tror nog att folk underskattade Irland inför matchen (0-0) i mars.

Det gjorde inte Sebastian Larsson. Däremot gjorde han en svag insats och för första gången började hans medverkan ifrågasättas.

– Det är inget att ljuga om att min nivå har varit lite upp och ned sedan EM. Jag tyckte det fungerade riktigt bra i EM-kvalet och till viss del i EM också. Landskampen mot Norge var ett steg framåt och det känns mycket bättre än det gjorde under fjolårssäsongen. Förhoppningsvis visar jag det mot Irland.

Henrik Skiöld/TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista