Anna Lindh. Foto: Maja Suslin/Scanpix.
TV-dokumentär om Anna Lindh

Göran Persson hade tänkt avgå 2004

Mordet på Anna Lindh 11 september 2003 ledde till en ledarkris inom Socialdemokraterna. Göran Persson säger i en SVT-dokumentär, som sänds på tioårsdagen, att han hade tänkt avgå på kongressen 2004.

På onsdag är det tio år sedan Anna Lindh mördades. Ännu en gång förlorade Sverige en internationell toppolitiker och Socialdemokraterna hamnade i en aldrig tidigare skådad ledarkris.

Dåvarande statsminister Göran Persson berättar i en SVT-dokumentär av Tom Alandh som sänds på tioårsdagen att han hade tänkt avgå på kongressen 2004. Anna Lindh hade då inte bara blivit partiledare utan även statsminister.

I stället satt Persson kvar och avgick först efter förlustvalet 2006, och efterträdaren Mona Sahlin fick då en betydligt svårare start som ny partiledare. Valet fyra år senare blev det sämsta i partiets historia.

Enligt partikamraten och statsvetaren Ulf Bjereld omvandlades de höga förhoppningarna på Anna Lindh till en glorifiering och mytbildning, ungefär som omkring Margot Wallström.

– Det var inte så mycket Anna Lindhs politik som det ställdes förväntningar på, utan mer hennes ledarskap. Hon var allmänt uppfattad som en ödmjuk, lyssnande men ändå viljestark och handlingskraftig politiker. Hon stod för modernitet och en kombination av tradition och förnyelse, säger Bjereld.

Men Sahlin håller inte riktigt med.

– Jag tycker inte att det blev någon mytbildning. Snarare ett sorgset ihågkommande och undran över hur saker och ting hade kunnat bli. Men jag är glad att hon inte bara är ett mordoffer utan en politiker man minns, säger hon.

– Egyptenavvisningarna är ju ett bra exempel på att man också förhåller sig till henne som politiker, säger Sahlin.

Hela regeringen var ansvarig för beslutet att utvisa de, som det framstod då, två misstänkta egyptiska terroristerna från Bromma i Stockholm 2001, men Anna Lindh var föredragande statsråd.

– Det stör mig att de som faktiskt var med och som finns kvar inte får frågan lika ofta som man undrar över Annas roll. Jag var lika medskyldig som Anna, säger Sahlin.

Regeringen var ansvarig för utvisningsbeslutet, men hur avvisningarna gick till - där CIA-agenter fängslade egyptierna och satt på dem huvor och blöjor - kom inte upp i regeringen förrän det var ett faktum, hävdar Sahlin.

TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".