Rektor Nina Lidfors. Foto: David Nilsson Hamne/Sveriges Radio.
Mariefred

De flesta föräldrar bakom flytt till Stallarholmen

Rektorn: "Det är jag övertygad om"
0:40 min

Mycket tyder på att sjätteklassarna på Gripsholmsskolan accepterar kommunens erbjudande om att låta eleverna gå på skolan i Stallarholmen i höst istället för att gå om årskurs fem sedan deras egen skola inte får undervisa i sexan förrän efter årsskiftet.

Nina Lidfors, rektor på Gripsholmsskolan, säger att hon tror att de flesta föräldrar kommer att ställas sig bakom en flytt till Stallarholmsskolan.

– Absolut, det är jag övertygad om att flertalet kommer att välja det här alternativet.

De 20-talet elever på Gripsholmsskolan i Mariefred som började hösten med att gå om årskurs fem och sedan stoppades av Skolinspektionen att göra det har erbjudits plats på Stallarholmsskolan under hösten. De erbjuds också att få med sig sin egen klasslärare.

Bakgrunden är att Gripsholmsskolan skickade in ansökan om att få ha utbildning i årskurs sex, för sent, och har inte fått tillstånd från Skolinspektionen förrän till vårterminen nästa år.

Eleverna tilläts av Gripsholmsskolans rektor att gå om femman, men skolinspektionen sa nej och hotade med straffavgift på 400 000 kronor.

Skolan höll ett föräldramöte på torsdagskvällen. Nu är det upp till föräldrarna att besluta om de vill ta det här erbjudandet. Kommunen vill ha svar under fredagen.

Eleverna får fortsätta den undervisningsmetod man haft i tidigare årskurser vilket har varit en av de avgörande faktorerna bakom att de flesta föräldrar kan tänka sig en tillfällig flytt till Stallarholmen, enligt en förälder som P4 Sörmland pratat med.

– Jag tycker överlag att det var en positiv stämning. Den största orsaken är nog att klassen hålls samman som en grupp och att man också får med sin egen lärare, säger Nina Lidfors, rektor på Gripsholmsskolan.

Mer rapporterat om Gripsholmsskolan

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".