"Korruption bland fångvårdare är ovanligt"

Igår kom åtalet efter den stora rymningen från Hallanstalten i somras. Fem av dom som åtalas är fångvårdare som på olika sätt hjälpt rymmarna, och det är något som väcker frågan om hur relationen mellan fångar och vårdare ser ut på fängelserna idag. Kent Karlsson, fångvårdare vid Mariefredsanstalten och klubbordförande i fackförbundet Seko menar att korruption bland fångvårdare är ett undantag. Problemet, som han ser det, är att rekrytera kompetent personal. Något som det går att ändra på.

Även om Kent Karlsson menar att situationen på Hallanstalten under rymningen med personal som på flera sätt var inblandad, är helt unik, tror han att unga, oerfarna vårdare lättare kan tappa kontrollen över internerna på fängelserna. Därför är det viktigt att insatser görs för att de som jobbat länge och är utbildade stannar kvar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".