Mälsåkers slott ska säljas. Foto: David Magnusson/Scanpix.
Strängnäs

Slott i Strängnäs säljs

""Jag sitter ner i en stol och är deppig"
3:58 min

Utredningen av Statens kulturfastigheter föreslår att staten ska sälja av en tredjedel av de kulturhistoriskt värdefulla fastigheterna som staten idag äger, bland annat Mälsåkers slott och Tynnelsö slott i Strängnäs.

Två tredjedelar av de kulturhistoriskt värdefulla fastigheterna föreslås bli kvar i statens ägo i framtiden.

– Jag sitter faktiskt ner i en stol inomhus och är deppigt. Vi hade nog inte trott att det skulle bli på det här viset, men nu är det tydligen så och då får vi se vad vi kan hitta på. Vi har i alla fall lite tillförsikt med hänsyn till att vi har ett kontrakt med Riksantikvarieämbetet till 2017 innan det kan tänka sig vara sålt, säger Hans Wallin ordförande i Föreningen Mälsåkers framtid.

Vilka konsekvenser ser du i ett värsta scenario?

– Det skulle ju vara att någon kommer på att det här köpte jag och så rustade jag upp det och då försvinner det ju från bygden. Jag har levt på den här bygden i hela mitt liv och levt med Mälsåker och det skulle kännas väldigt underligt om man inte ska kunna spatsera runt där som man alltid har gjort.

Slottets historia sträcker sig ända från medeltiden, över den stora omgestaltningen av Nicodemus Tessin på 1600-talet, och branden 1945 som närapå slukade de övre våningarna, enligt hemsidan för Mälsåkers slott.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".