Kronfågels slakteri i Valla. Foto: Pontus Lundahl/Scanpix.
Katrineholm

Utsläpp från Kronfågel minskar

Kronfågels kycklingslakteri i Valla utanför Katrineholm har bättrat sig när det gäller utsläpp av kväve, som övergöder sjöar och hav. Det visar siffror som rapporterats in till Katrineholms kommun.

I februari berättade P4 Sörmland att Kronfågel släppt ut mer kväve än tillåtet, men nu har utsläppen minskats genom en rad åtgärder, enligt företaget.

Ju mer kväve som släpps ut i sjöar, hav och vattendrag, desto större är risken för övergödning, som visar sig genom algtillväxt, grumligt vatten och döda bottnar.

Kronfågels slakteri i Valla släpper varje år ut tiotals ton kväve när rester av blod, fjädrar och gödsel spolas ner i avloppet. Förra året bröt företaget mot sitt miljötillstånd flera gånger och släppte ut mer kväve än tillåtet. Katrineholms kommun, som har tillsynsansvar över verksamheten, kände till det här men agerade inte.

Först efter att P4 Sörmland rapporterat om utsläppen gick kommunen till handling och anmälde Kronfågel för misstänkt miljöbrott. Sedan dess har Kronfågel följt de krav som gäller. Det visar de siffror som rapporterats in till kommunen.

I ett mejl till P4 Sörmland skriver Kronfågel att företaget gjort en rad åtgärder för att få ner kvävehalterna, bland annat samlar man nu in gödsel från kycklingarna på ett nytt sätt.

Som P4 Sörmland berättade i vintras är kvävet från Kronfågel också en stor belastning på reningsverket i Katrineholm. Reningsverket ligger sämst till i Sverige när det gäller de krav som EU satt upp för kväveutsläpp, och Sverige riskerar att få betala miljonbelopp till EU om reningsverket inte får ner halterna snarast.

Att Kronfågel nu fått ner kvävehalterna är positivt, säger Björnar Berg, vd för Sörmland vatten.

-- Det är positivt för vårt reningsverk.

Vad har uppmärksamheten i media haft?

– Visst kan det ha haft betydelse, att man jobbat hårdare på kortare sikt för att klara det. Det kan nog vara så.

Miljöbrotten som Kronfågel misstänks för utreds just nu av Sörmlandspolisen.

Läs mer om Kronfågels kväveutsläpp:

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".