Personal på Medhelp är oroliga för att patientsäkerheten ska försämras om SOS Alarm tar över ambulansdirigeringen i december. Foto: Roger Vikström/Scanpix.
Sörmland

Medhelp befarar försämrad patientsäkerhet

"Jag är orolig för gemene man"
1:31 min

Personalen på Medhelp befarar att patientsäkerheten kommer att försämras om SOS Alarm tar över ambulansdirigeringen.

Under fredagseftermiddagen träffade personalen på larmcentralen Medhelp landstingspolitiker för att diskutera patientsäkerhet.

Medhelp-personalen menar att patientsäkerheten kan komma att hotas om landstinget istället för att fortsätta ha ett avtal med Medhelp anlitar SOS Alarm, vilket planen är nu eftersom SOS inte har sjuksköterskor som svarar i telefonen vid en akut händelse.

Medhelp har krävt 21 miljoner utöver avtalet för att fortsätta sköta jobbet, men fått nobben. Landstingen i Sörmland, Västmanland, Uppland och på Gotland valde att bryta kontraktet.

– Jag är orolig för gemene man ute i samhället. Jag tycker att alla Sörmlands medborgare ska veta att när de sitter där med sitt barn är det inte är säkert att det är en sjuksköterska som kan hjälpa dem i väntan på en ambulans och som kan hjälpa till med att minimera riskerna för bestående skador och rädda liv, säger Eva Westberg, platschef på Medhelp i Eskilstuna.

Från och med första december kommer inte Medhelp att sköta ambulansdirigeringen eftersom avtalet är uppsagt. Det är ännu oklart vilken aktör som ska sköta dirigeringen, men eftersom det bara finns en aktör på marknaden är det just med SOS Alarm som landstinget förhandlar.

– Vi vet inte hur de kommer att bemanna alarmcentralen, det förhandlar vi om, säger Greger Tidlund (S), personallandstingsråd.

Vilka krav ställer Ni på SOS Alarm?

– Det kan vi inte redovisa just nu. Vi kommer ställa krav på hög kvalitet och patientsäkerhet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".