KFAB:s vd Ingmar Eriksson säger att det kan bli tal om att ändra uthyrningspolicyn. I bakgrunden marknadschefen Björn Johansson, som menar att kraven på hyresgästerna är förlegade. Foto: Petra Levinson/Sveriges Radio.
katrineholm

KFAB kan lätta på hyreskraven

2:06 min

Det kommunala fastighetsbolaget i Katrineholm, KFAB, kan komma att mildra inkomstkraven för sina hyresgäster.

Tidigare idag berättade vi att folk med a-kassa, sjukpenning och socialbidrag nekas hyreskontrakt och därför vänder sig till socialtjänsten för att få en lägenhet.

KFAB:s vd Ingmar Eriksson säger att bolaget inom några veckor ska träffa representanter för kommunen och diskutera lösningar på problemet.

– Vi ska ha en träff nu i september och diskutera hur vi kan titta över det och se det på ett annat sätt, så att det inte blir stopp hela tiden. Vi ska se om vi kan hitta en bättre lösning, säger han.

Tidigare idag berättade vi att socialchefen i Katrineholm är kritisk till att KFAB är så strikt när det gäller uthyrning till folk som saknar arbete. Personer med a-kassa, sjukpenning och föräldrapenning sorteras bort om ersättningarna är för låga, och de tvingas då vända sig till socialtjänsten för att få hjälp med ett hyreskontrakt - även fast de i många fall klarar av att betala hyran själva.

Ingmar Eriksson säger att KFAB utgår från Konsumentverkets mått på hur mycket pengar man bör ha över när hyran är betald. Anledningen är att bolaget inte vill riskera att få in hyrorna för sent.

– Om man är en person med tre barn, eller två personer med tre barn, vad behöver man då ha kvar efter att man betalat hyran, vi tittar mycket på sådant idag. Det är precis som när du går till banken och lånar pengar, de gör också en bedömning på om du kan betala lånet i rätt tid, säger Ingmar Eriksson.

Katrineholmare med socialbidrag räknas bort direkt.

– Socialbidrag beslutas ju oftast ett par månader i taget, och sedan vet man inte om man får någonting, säger Ingmar Eriksson.

I Eskilstuna, som också har hög arbetslöshet, behöver socialbidrag däremot inte vara något hinder för att få ett eget hyreskontrakt. Det räcker med att socialtjänsten intygar att hyran är okej enligt de normer som gäller för socialbidrag. När socialtjänsten i Eskilstuna går in och skriver ett socialt kontrakt, där kommunen alltså står på hyreskontraktet, handlar det istället om människor som samtidigt behöver en boendestödjare. Då kan det finnas missbruk eller psykiska funktionshinder med i bilden.

Björn Johansson, marknadschef på KFAB i Katrineholm, håller med om att det är problematiskt att så många människor tvingas vända sig till socialtjänsten för att få ett hyreskontrakt i Katrineholm.

– Förr i tiden när man hade sociala kontrakt gällde det oftast personer med en slags diagnos, eller kanske ett missbruk. Då krävde bostadsbolaget av samhället att man skulle ha det sociala kontraktet som någon slags trygghet, både för den boende, och inte minst för de kringboende, säger han.

Han medger att KFAB:s uthyrningspolicy är förlegad.

– Nu har utvecklingen blivit sådan att det är en väldig massa olika människor som har socialbidrag och då är det också stor idé, och dags för oss, att se över den här rutinen, eller systemet som vi har när det gäller sociala kontrakt. Mycket talar för att vi kommer hitta en annan modell, precis som man gjort i många andra kommuner, säger han.

Vad finns det för modeller i andra kommuner?

– Ja, Karlstad har en modell där kommunen ställer ut en slags garanti ett antal månader mot att bolaget tecknar kontrakt direkt med den sökande, och efter en viss tid går det över i ett eget kontrakt.

Björn Johansson påpekar att det fortfarande kan bli svårt att få tag i en bostad, oavsett inkomst, eftersom söktrycket är så högt.

– Det blir ju inte fler bostäder för den sakens skull men det blir ju en annan situation för de sökande, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista