1 av 2
Kjell Taawo, Sörmlands Museum. Foto: Katarina Wahlström/Sveriges Radio.
2 av 2
Omar Kareyta och Helena Åberg. Foto: Katarina Wahlström/Sverigesradio.

Mötesplatser tema på kulturarvsdag i Nyköping

Människors mötesplatser är temat för kulturarvsdagen imorgon, söndag, som arrangeras av Sörmlands museum. Det handlar bland annat om Backavallen i Katrineholm, Torget i Oxelösund och bygget av en nomadhydda i området Brandkärr i Nyköping.

– Om man har en hydda, så knyter man ihop alla pinnar, efter några veckor är pinnarna krokiga. Sedan packar man ihop alla pinnar och lastar dem på en kamel, säger Helena Åberg från Sörmlands museum och Omar Kareyta från Afar-hjälpen i Nyköping och pratar om hur nomaderna från Afarfolket på Afrikas horn byggde sina hyddor på ett område som idag delas mellan Eritrea, Etiopien och Djibouti. Den som vill prova på att bygga en eller att slöjda bruksföremål kan bege sig till ett skyddsrum i Brandkärr imorgon, söndag.

Vad använder ni för material?

– Det är energiskog. Man kan använda vilket material som helst, men det ska vara långa raka pinnar som går lätt att böja.

Att just nomadhydda till Miljonprogram blev en av punkterna på kulturarvsdagen är ingen slump, berättar Kjell Taawo från Sörmlands museum.

--Det passar bra, både temat möte mellan kulturer, men också temat möte mellan det, som är det storskaliga miljonprogramsmiljön här. 60- och 70-talets ingenjörskonst kontra den lilla portabla nomadhyddan, som vi också tänkte bygga här då, säger Kjell Taawo.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista