Foto: Andreas Berglund/Sveriges Radio.

Vrena mekaniska ska sluta slösa på energi

1:13 min

Ingenjörsvetenskapliga akademin hävdar i en ny rapport att svenska industrier slösar onödigt mycket på energi i sina fabriker. Vrena mekaniska verkstad utanför Flen har i samarbete med kommunen börjat ett arbete med att se över sin energiförbrukning.

 – Pratar man energieffektivisering så har vi pratat om portarna här. Man skulle kunna hänga upp en gardin för nu under vintern går porten upp automatiskt när truckförarna åker ut och då försvinner all värme i lokalen ut. Det skulle kunna var en åtgärd, säger Peter Johansson, VD på Vrena mekaniska.

Fabrikerna i Sverige slukar för mycket energi, det är slutsatsen av den rapport som ingenjörsakademin publicerade nyligen. I den kan man läsa att det är fullt möjligt att sänka energiförbrukningen inom svensk industri med 50 procent på cirka 30 år.

Slöseri med energin gör svenska industrier mindre konkurrenskraftiga, men det belastar även miljön i den bemärkelse att den energi vi idag får från kol- och kärnkraft drivs av bränsle, som en dag kommer ta slut. Det säger Thomas Björkman på energimyndigheten som varit med och tagit fram rapporten.

– Ju mer energi vi använder desto dyrare blir det, eftersom det är en begränsad tillgång. Det slår ju mot både företagen och oss privatpersoner, säger Thomas Björkman.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista