Eskilstuna

Kommunanställda i Eskilstuna polisanmälda

"Det är allvarligt"
1:03 min

Eskilstuna kommun har polisanmält två anställda på gatuavdelningen efter ett anonymt tips. De båda ska under 2010 och 2011 använt kommunens material och fordon för att sälja tjänster till en privatperson, delvis på arbetstid.

– Det har visat sig att det funnits en allmän acceptans för att låna kommunal materiel för privat bruk. Det är helt oacceptabel arbetsmoral och det gör att vi får ser över hela organisationen.

Det var de nu polisanmälda händelserna som ledde till att stadsbyggnadskontoret började titta närmare på Gatuavdelningen och upptäckte acceptansen bland personal för att låna med utrustning - som släpvagnar och motorsågar - hem.

Det hela började med ett anonymt tips från allmänheten om att tjänster sålts av en kommunalanställd person med hjälp av fordon och stenmaterial från kommunens materialgård. Den första anställde som konfronterades med uppifterna erkände att tjänster sålts till en privatperson och delvis utförts på arbetstid.

– Sedan gjorde man nog delar av arbetet även på fritiden men det spelar ingen roll vilken andel som har skett så eller si utan det är allvarligt nog.

Vad hände med de här personerna?

– Nu lämnar vi över den här utredningen till polisen för utredning och det är inte en fråga för kommunen att handlägga. Sen har vi naturligtvis vår egen handläggning av det som är ett arbetsrättslig ärende, alltså mellan arbetsgivare och anställd och det kommer fortsätta att hanteras under den kommande veckan.

Men kan de fortsätta att arbeta om de har använt kommunens material och fordon, kan de verkligen fortsätta arbeta här då?

– Jag vill inte föregå den arbetsrättsliga utredningen. Det får testast rent arbetsrättsligt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".