Flera företag i Flen får hjälp av kommunen att hitta vägar att spara energi. Foto: Andreas Berglund/Sveriges Radio
Flen

Flens kommun hjälper företag bli energisnåla

1:24 min

Flens kommun vill nu göra något åt att företag slösar energi i onödan. Därför arbetar kommunen nu med att få företagen att minska sin energiförbrukning.

– Du kan spara miljoner på ett relativt litet företag och det är onödigt att betala för något som man egentligen inte behöver, säger Svante Sundqvist, som är den som håller i det här arbetet på kommunen. De pengarna skulle man kunna  använda till andra saker i verksamheten.

Flens kommun har i samarbete med företagarföreningen Forum Flen startat ett projekt för att visa företagen de förbättringar man kan göra med förhållandevis små medel.

– Vi kommer börja jobba med sju företag och lära dem var de kan spara. Målet är att alla som varit med ska minska sin energiförbrukning med cirka 20 procent.

De olika företagen kommer exempelvis kunna gå på seminarium och lära sig hur man kan rusta lokalerna för att de ska bli energisnåla, samt göra besök hos varandra för att inspireras av andras lösningar.

Peter Johansson är vd på Vrena mekaniska verkstad, ett företag som kommer vara med i satsningen, som Flens kommun och företagarförening satt i gång. Han tror att det här kan vara ett bra stöd, då det lätt blir att man bara satsar på utveckla produktionen och glömmer att tänka energisnålt.

– Ofta har man ju fokus på produkten och produktionen, det är ju det man drar in pengar på. Sen i framtiden kommer man kunna tjäna in pengar på det här också.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista