En anställd på Försäkringskassan åtalades tillsammans med 34 andra personer i det stora målet om grova bedrägerier där en Nyköpingsbo är en av huvudmännen. Foto: Scanpix.
sörmland

Nyköpingsbo central i bedrägeriåtal

2:27 min

En 43-årig man från Nyköping åtalades tillsammans med 34 andra personer vid Södertälje tingsrätt idag för inblandning i en stor härva med misstänkta grova bedrägerier som gäller ersättning till personliga assistenter.

43-åringen från Nyköping satt tillsammans med en annan av de åtalade, en 42-årig man från Södertälje, i ledningen för ett assistansföretag, medan majoriteten av de övriga var uppskrivna som personliga assistenter. En av de som åtalas arbetade på Försäkringskassan.

Enligt åklagaren lämnade de två företrädarna för assistansbolaget under sex år, 2006-2012, lämnat falska uppgifter till Försäkringskassan som felaktigt betalade ut närmare 28 miljoner kronor till bolaget i assistansersättning till ett antal personer som bolaget hade avtal med.

De två företrädarna för assistansbolaget åtalas för bland annat grovt bedrägeri och grovt bidragsbrott.

Enligt åklagaren lämnade företagarna in uppgifter till Försäkringskassan under förespegling att assistansarbete hade utförts till ett antal personer trots att så inte varit fallet.

De åtalas också för att via bolaget betalat löner, skatter och avgifter, lämnat kontrolluppgifter till Skatteverket och skapat falska intyg om personers anställning trots att de inte utfört något assistansarbete. Åklagaren hävdar att delar av pengarna gått via bolaget och ner i deras egna fickor.

Detta har ingått som led i en planerad och organiserad brottslighet som skett systematiskt och i större omfattning under en längre tid till betydande belopp, enligt åklagaren. 

Enligt åtalet har de två huvudmännen hänsynslöst utnyttjat två sjuka personer och struntat i att se till att de fick avtalad assistans. Bland annat fick de inte komma ut från sina lägenheter under en längre tid utan blivit lämnade ensamma och inlåsta, fick fel medicin och blev passiviserade. Dessutom fick de använda sig av smutsiga hjälpmedel.

En av huvudmännen från Södertälje har också missbrukat ett särskild förtroende eftersom han varit god man för de två personerna.

På liknande sätt som de två huvudmännen har andra personer åtalats för att ha lurat försäkringskassan på stora belopp och stoppat pengarna i egen ficka.

Nyköpingsbons pappa, en 69-årig man från Katrineholm och hans fru är också åtalad, misstänkt för grovt bidragsbrott och grovt häleri eller grovt penninghäleri.

Huvudmannens fru är åtalad för penninghäleri.

Sammanlagt gäller åtalet mot huvudmännen 30 miljoner kronor och andr personer som är åtalade är i olika grad delaktiga i brottsligheten, enligt kammaråklagare Karin Sigstedt.

De två huvudmännen riskerar upp till sex års fängelse, men det finns möjlighet att döma till längre straff än så, enligt Sigstedt.

Utredningen, som pågått sedan förra våren ingår i den särskilda insatsen i Södertälje mot organiserad brottslighet.

Tillgångar värda 19 miljoner kronor har säkrats av polisen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista