Äldre hjärtsjuka behandlas får inte lika mycket medicin som andra. Foto: Tomas Oneborg/Scanpix
Katrineholm

Hjärtvården på Kullbergska näst bäst i landet

5:03 min

Hjärtvården vid Nyköpings lasarett är sämst av de tre sjukhusen i Sörmland. Kullbergska sjukhuset i Katrineholm är bäst. Det visar Hjärt-lungfondens kvalitetsundersökning.

Nyköpings lasarett får 4,5 poäng av elva möjliga samtidigt som Kullbergska sjukhuset får åtta. Mälarsjukhuset får 6,5 poäng. Mellan 2011 och förra året har alla sjukhus försämrat sina resultat något.

– Kullbergska är väldigt duktiga på eftervården och har mer hjärtsköterskeresurser och vi har inte tillräckligt många hjärtsköterskor, säger Kristian Waern-Bugge överläkare och verksamhetschef på medicinkliniken i Nyköping.

– Samarbetet mellan den slutna vården och öppenvården är angeläget och måste förbättras.

Generellt i landet skiljer det exempelvis mellan hur snabbt trombolys sätts in efter att en patient anlänt till sjukhuset, alltså behandling som löser upp en blodpropp.

Hjärt-lungfonden undersöker bland annat omhändertagandet, hur stor andel av patienterna som rapporteras till kvalitetsregistret och patienternas hälsa ett år efter behandling.

Ett par exempel. Andelen patienter som får trombylos är större i Sörmland är genomsnittet i landet.

Däremot tar det längre tid mellan ankomst till sjukhus och när behandlingen startar för strokepatienter som fått trombolys.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista