Foto: Andreas Berglund/Sveriges Radio
Eskilstuna

Fallfrukt blir bränsle till Eskilstunas bussar

1:15 min

På återvinningsstationen i Lilla Nyby i Eskilstuna har man för andra året i rad ställt fram en container för fallfrukt. Tanken är att ruttna äpplen och annan frukt från trädgårdar ska bli biogas till kommunens bilar och länstrafikens bussar.

Förra året samlades hela 25 ton in, nog för att driva en personbil 6200 mil. Men i år hoppas man slå rekordet.

– Det är jättebra, absolut. Då kommer det till användning det hela, säger Evan Larsson från Eskilstuna som tycker att det här är en bra idé.

Förra året kom man ingång en månad senare än i år därför hoppas man nu att man kan slå förra årets 25 ton och land på cirka 30-35 ton insamlad frukt. Jukka Murtomäka, gruppchef på återvinningscentralen i Lilla Nyby i Eskilstuna berättar att frukten först tas hand om på plats i Lilla Nyby för att sen skickas till andra sidan stan för att bli gas.

– Man kan säga att vi mosar sönder dem, vi blandar dem med annat matavfall och sen gör vi en soppa som vi kallar för biomassa. Biomassan kör vi sen ner till Ekeby reningsverk och där blandar vi det med avloppsslam och sen bildas det biogas.

Sett till dom 9000 ton matavfall som man tar hand om varje år på återvinningscentralen i Eskilstuna så är det inte mycket. Men det även en liten insats kan göra skillnad

-- Många bäckar små, för varje kilo matavfall som vi samlar in kan faktiskt en bil åka ungefär två och en halv kilometer. Så det gör nytta.

Evan Larsson är i vilket fall som helst tacksam att han nu kan slipper ha frukt liggande i trädgården.

– Vi får ju mängder med frukt som bara ligger och ruttnar. Det blir ju rena vintillverkningen och det luktar ju inte bra, så det är bra att bli av med det här.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista