Idag är det tio år sedan Anna Lindh avled av skadorna efter knivskärningen. Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix..
Nyköping

Anna Lindhs bortgång uppmärksammas

Nyköpingsbo: Jag såg henne ofta på torget.
2:01 min

På onsdagen uppmärksammas tioårsdagen av dåvarande utrikesminister Anna Lindhs bortgång på flera platser.

Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven lade på onsdagsmorgonen en krans på hennes grav på Katarina kyrkogård tillsammans med bland andra Mona Sahlin, ordförande i Anna Lindhs minnesfond.

Idag är det på dagen tio år sedan dåvarande utrikesminister Anna Lindh avled av de skador hon fick vid knivöverfallet i Stockholm dagen före.

Dåvarande statsminister Göran Persson gav beskedet om att Anna Lindh var död vid en presskonferens i Rosenbad den 11 september 2003.

– Det är med stor sorg som jag tagit emot beskedet att Sveriges utrikesminister Anna Lindh 05:29 denna morgon har avlidit av de skador hon fick vid gårdagens attentat, sa Göran Persson på presskonferensen.

Anna Lindh knivskars på varuhuset NK i Stockholm den 10 september och på morgonen dagen efter avled hon av de skador hon fick. Drygt ett år senare dömde Högsta domstolen Mijailo Mijailovic till livstids fängelse för mord efter att tingsrätten först dömt till fängelse och hovrätten till rättspsykiatrisk vård.

Mordet på Anna Lindh skakade Sverige, Socialdemokratin och Mona Sahlin.

– Hon var en av mina bästa vänner. Jag känner en sådan sorg, sådan ledsnad och en tomhet, sade Mona Sahlin efter Anna Lindhs död.

I en ny dokumentär som sänds i SVT ikväll berättar dåvarande statsminister Göran Persson att han hade tänkt avgå på partiets kongress 2004. Anna Lindh hade då inte bara blivit partiledare utan även statsminister. Men Persson satt kvar och avgick först efter förlustvalet 2006, och efterträdaren Mona Sahlin fick då en betydligt svårare start som ny partiledare. Valet fyra år senare blev det sämsta i partiets historia.

P4 Sörmland pratade med några Nyköpingsbor om Anna Lindh tio år efter mordet.

– En väldigt trevlig människa. Jag såg henne ofta här på torget när hon var på väg till sitt arbete.

– Bilden av Sverige var att det var väldigt ordnat och så. Det var en chock.

– Jag var bara tio år då. Jag satt i skolan när vi fick veta det, alla pratade om det. Jag tyckte det var väldigt sorgligt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".