Katrineholm

"Felet får stå för Joyce Kimwaga Lundin och inte för hennes kultur"

"Just därför intergrationen inte funkar"
1:00 min

Kommunalrådet Lars Härnström i Katrineholm har anmälts till Justitiekanslern av Invandrarnas riksförbund (IRIS) efter uttalanden om Joyce Kimwaga Lundin. Det uppger SVT.

– Vi har många medlemmar från Afrika som känner sig trampade på tårna av det här uttalandet.

Det var i en intervju med SVT:s Östnytt förra onsdagen som Lars Härnström uttalade sig om Joyce Kimwaga Lundin. Bakgrunden var att det uppdagats att Joyce Kimwaga Lundins verksamhet Neem mottagit pengar från Arbetsförmedlingen samtidigt som hon själv satt med som styrelseledamot i Arbetsförmedlingen.

Lars Härnström sa då att han trodde att anledningen till att Joyce Kimwaga Lundin satt på två stolar samtidigt berodde på en "kulturell avvikelse" som gjorde att hon inte kände till att det var fel.

Dragana Luketa på invandrarnas riksförbund menar att det är viktigt att markera mot sådana uttalanden.

– Det är inte okej. Det är därför integration i Sverige inte fungerar, på grund av de fördomar som finns. Att Joyce Kimwaga Lundin gjort fel får stå för Joyce Kimwaga Lundin och inte för hennes kultur, ursprung och hudfärg.

Härnström uttalade sig i samband med att Joyce Kimwaga Lundin avgått som styrelseledamot i Arbetsförmedlingen efter avslöjandet att hon suttit på två stolar eftersom hennes verksamhet, Neem, fått pengar av arbetsförmedlingen.

Till P4 Sörmland säger Lars Härnström att han inte svarar på frågor i ärendet annat än i direktssändning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".