Foto: Claudio Bresciani / SCANPIX
Sörmland

Hedersvåld vardag för många skolelever

"Man känner en ganska stor frustration"
1:44 min

Många skolor i Sörmland saknar en handlingsplan för hur man ska agera när elever utsätts för hedersrelaterat våld, det uppger Länsstyrelsen.

– Vi har gjort anmälan till både socialförvaltning och polisen kring en elev som blev hotad på skolan av anhöriga. Flickan själv gjorde anmälan och fick skyddat boende direkt. Efter en vecka så var hon tillbaka hos sin familj, för det var det enda hon hade i det här landet, berättar Leila Ersrud, skokurator i Katrineholm.

Leila Ersrud beskriver ett exempel från verklighten, en händelse som hon har mött i sitt arbete som skolkurator på Lindengymnasiet i Katrineholm. Flickan hon beskriver, är bara en i mängden av alla elever som hon möter och som lever i en vardag med hedersvåld.

– Man känner stor frustration.

Leila Ersrud vet hur hon ska agera när hon träffar elever som lever med hedersvåld men beskriver att det är komplicerat i många fall.

– Det är inte lätt att arbete med det här och man känner en ganska stor frustration kan jag ärligt erkänna, säger Leila Ersrud.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".